As tres categorías do certame son: Viños Brancos, Viños Tintos e Viños doutras Anadas. Nas categorías de Brancos e Tintos establécense 3 premios: Medalla de Ouro, Medalla de Prata e Medalla de Bronce. Na categoría doutras Anadas establécense 2 Medallas de Ouro, ao superar as 14 mostras participantes.
Técnicos do Consello Regulador da D.O. Ribeira Sacra recolleron 3 mostras ao azar de entre o stock das adegas. Este mércores, día 25 de maio, o notario procederá ao embolsado, precintado e numerado das botellas, que permanecerán convenientemente custodiadas ata a celebración da Cata.
Os viños cataranse por series, comezando polos Viños Brancos e terminando cos viños doutras Anadas. O número máximo de viños seleccionados que pasarán á Cata final será de 10 para a categoría de Viños Tintos e 6 para as categorías de Viños Brancos e Viños doutras Anadas,
O panel de cata desta XXVI edición intégrano:
- Ramón García Bernárdez, Representante Asociación Galega de Enólogos
- Mercedes González Rodríguez, Representante Vitislucus-Expertos Análise Sensorial e Enoturismo
- Miguel Ángel Martín, Fundador portal Enocata.com. Colaborador en publicacións especializadas e programas de Radio. Xurado en concursos nacionais e internacionais. Vicepresidente da Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino (AEPEV).
- Jorge Luis Mazaira Pérez, Director Técnico CRDO Valdeorras.
- Antonio Manuel Magallhaes, Integrante do Panel de Cata da Denominación de Orixe da Rexión Demarcada do Douro. (Viño de Douro y Porto)
- Alberto Levi, Asociación Italiana de Sumilleres
- José María Martínez Alonso, Integrante do Comité de Partes do Consello Regulador.
- Mª Eugenia Medina González, Integrante do Panel de Cata do Consello Regulador.
- Maira Ratón Fernández, Integrante do Panel de Cata do Consello Regulador.
- Juan Ángel Fernández Martínez, Integrante do Panel de Cata do Consello Regulador.
- Rosa Domínguez Domínguez, Integrante do Panel de Cata do Consello Regulador.
- María Isabel Mijares y García de Pelayo, Fundadora e vicepresidenta da Unión Española de Catadores; vicepresidenta da Federación Internacional de Periodistas y Escritores de Vino e integrante da Real Academia Española de Gastronomía; coordinadora e directora da Guía Repsol dos Viños de España; fundadora e directora de Equipo Team S.L.