Un soño realizado, un escaparate dos produtos locais no Camiño Francés en Samos

“Casa Savildi”, en Sivil (Samos), é unha tenda degustación dos produtos locais que botaba a andar este verán como proxecto Leader co GDR Ribeira Sacra –Courel.

Casa Savildi

Patricia López de 35 anos, natural de Sivil, unha aldea de dúas casas en pleno Camiño Francés, no concello de Samos, tiña unha ilusión: poñer en valor e promocionar a riqueza dos produtos da contorna e poder traballar e vivir no medio rural. O proxecto da tenda degustación supuxo unha inversión de aproximadamente 50.000 euros e contou con axudas Leader a través do GDR Ribeira Sacra – Courel.

Patricia López, segunda pola esquerda

Como nace Casa Savildi?

En toda a zona elaboramos produtos de moita calidade, pero dependemos de cadeas que os distribúan. Era un problema, e pensei,… se fago unha pequena tenda onde se poidan degustar e mercar os nosos produtos, dar visibilidade ao produto local; e así nace esta tenda con degustación.

O peregrino, no momento que pasa igual non leva o produto, pero próbano e saben que eso existe. Somos como un escaparate.

O lugar de Savildi ten dúas casas, unha delas Casa Savildi. Cal é a historia da casa?

É a casa de meus avós, onde eu nacín. É unha casa de 100 anos que na parte de abaixo estaba sen utilizar e rehabiliteina. Houbo que facer uns baños, preparar ben a cociña e fixemos unha parte de barra e outra de tenda.

Deixamos as madeiras á vista, e consolidamos a pedra para que vexan como era a casa.

Inaugurades a tenda degustación o 15 de xullo do 2018, como valoras este tempo de funcionamento?

Estamos moi contentos, a xente responde moi ben. Os comezos sempre son máis difíciles porque non sabía nada deste mundo, pero a tenda funciona moi ben; no verán tivemos algún día de 50 ou 60 persoas, non todas mercan, pero todas consumen e ven o produto. O obxectivo é que vexan e consuman os nosos produtos e eso conseguiuse segundo abrimos.

Casa Savildi / GDR Ribeira Sacra-Courel

A Casa ocupa todo o teu tempo? Adícaste a ela profesionalmente?

De momento compaxino con outro traballo, porque en tempada baixa a cousa é mais floxa. Agora estamos abertos as fins de semana, en horario ininterrumpido, de 8 da mañá a 8 da tarde. En Semana Santa xa abriremos todos os días, como fixemos no verán, que tiven que contratar a unha persoa que me axudara.

Que tipo de produtos tedes?

Viños da Ribeira Sacra, mel de Samos, queixos do Cebreiro e mel da Real Abadía, leite e iogures,… Os iogures gustan moito, fanos no Incio, lácteos Veigaria, xunto cos chourizos e o pan é o que máis exito ten. Temos doces e pan dunha panadería de Samos, embutidos de Samos, aceite de Quiroga,… encántalles o aceite de Quiroga cun pouco de pan. Hai mel, marmeladas e zumes de Caurelor,…

Vou cambiando os produtos porque, aínda que os peregrinos cambian, ás veces sube xente de por aquí e así podo darlles algo distinto. Na fin de semana hai quen sube a almorzar, hai que vén pola zona de xardín.

Á xente gústalle moito a contorna, a casa está case soa, o xardín é moi tranquilo,… A xente vén cansada e agradece esa tranquilidade, moitos dinme que se tivera camas xa se quedaban aquí.

Casa Savildi / Patricia López

Será o seguinte paso?

A miña ilusión é poderme dedicar a isto. Seguramente buscaremos unha actividade complementaria porque isto é só uns meses e teño que poder cubrir todo o ano. Tamén nos temos que recuperar da inversión que acabamos de facer, que foi grande. Temos outras cousas que rehabilitar e cando nos repoñamos disto, iremos polo seguinte.

Podendo vivir disto e vivindo aquí, non hai comparación con outras cousas. Esto dá moita tranquilidade, moita paz. E na tenda a xente fala moito contigo, cóntanche cousas, eu estou moi cómoda.

Casa Savildi / Patricia López

DEIXAR UN COMENTARIO

Please enter your comment!
Please enter your name here