HomesociedadeInnovación e tecnoloxía no sector do viño na Ribeira Sacra

Innovación e tecnoloxía no sector do viño na Ribeira Sacra

Vía Romana presenta o seu primeiro rosado, Algueira gaña o Mágnum á Mellor Iniciativa de Enoturimo, Esther Teijeiro recibe o Mágnum Honorífico "Viñolvidable" e o sector prepara unha aplicación para telefonía móbil con información fitosanitaria para o viñedo a tempo real.

Publicado o

- Advertisement -

A adega Vía Romana de Belesar (Chantada), saca ao mercado o seu primeiro rosado. Este novo viño, elaborado con uva Mencía 100%, corresponde á añada 2017 e comenzará a comercializarse no mes de decembro. O Nadal preséntase como unha época idónea para comercializalo, porque este viño, ademais de innovar, é un viño solidario. A venta de cada botella suporá a doazón de 1,5 € á Asociación Chantada Contra o Cancro. Desde a asociación, que naceu en decembro do 2016, agradécese a colaboración de Vía Romana desde o comezo.

A adega, creada no 97, caracterízase por unha evolución constante baseada na calidade e na innovación. Asi por exemplo, Vía Romana foi a primeira adega galega en sacar ao mercado un viño vegano, o que garante que na súa elaboración non se empregaron sustancias de orixe animal. O Mencía da colleita 2015 vía parte da súa produción convertida no primeiro viño galego con certificado vegano.

Presentación Vía Romana Rosado / Vía Romana

A Denominación de Orixe Ribeira Sacra, polo momento, non ampara o rosado, pero desde a adega, ademais de ampliar a oferta, o seu director xerente, Juan Luis Méndez, sinala “Esta edición limitada de Vía Romana Rosado para nós é moi especial polo carácter benéfico que ten e será a primeira de moitas añadas deste rosado, colaborando coa Asociación Chantada Contra o Cancro”. O Vía Romana Rosado procede de cepas propias que teñen entre 20 e 60 anos, estivo 8 meses en depósito e seis máis de reposo en botella. Tamén para decembro a adega lanza o Vía Romana añada 2017, con 120.000 botellas.

Vía Romana Rosado / Vía Romana

Outra adega da D.O. Ribeira Sacra que sempre aposta pola experimentación e innovación nas súas elaboracións é Algueira, que por exemplo, en xullo do 2011 presentaba o viño crianza elaborado en barricas de carballo galego, dentro dun proxecto de investigación no que Algueira colaboraba coa Universidade de Santiago para estudar a produción de madeira para usos vitícolas en Galicia. Tamén froito da experimentación é Algueira Pizarra, un viño pisado como antigamente, fermentado con raspón, con maceración postfermentativa prolongada e 12 meses de barrica.

Premio Adega Algueira / Algueira

Precisamente Algueira foi unha das adegas de Ribeira Sacra premiadas esta fin de semana nos premios Mágnum do Viño Galego. Algueira fíxose co galardón á Mellor Iniciativa de Enoturismo. Tamén recaeu na Ribeira Sacra o Mágnum Honorífico “Viñolvidable”, que foi para Esther Teijeiro Lemos, da subzona de Chantada, elaboradora do viño Diego de Lemos, un dos primeiros viños ecolóxicos de Galicia e o primeiro na Ribeira Sacra.

O proxecto piloto AppFitoVit”

 AppFitoVit” é unha aplicación para telefonía móbil con información fitosanitaria para o viñedo a tempo real. O proxecto desenvólveo a Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (Evega),  dentro das liñas estratéxicas de investigación da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal) e está financiada nun 75% con fondos Feader ao abeiro da convocatoria de accións de cooperación.

Este proxecto piloto presentouse durante a xornada técnica “Financiamento e logros na innovación do sector vitivinícola galego”, que se celebrou no Centro de Formación e Experimentación Agroforestal de Monforte. A iniciativa dá resposta a unha vella demanda do sector vitivinícola galego de contar cun sistema de avisos climatolóxicos e fitosanitarios homologable para toda Galicia, podendo predicir enfermidades provocadas por fungos como o mildiu e evitar  as perdas económicas derivadas destes fenómenos.

A aplicación AppFitoVit desenvolverase en tres fases. Na primeira, que se prevé rematar no ano 2019, establecerase unha rede interna entre técnicos e entidades para deseñar e validar a estrutura da aplicación móbil. Nunha segunda fase comprobarase a validez dos datos climatolóxicos, edafolóxicos e fenolóxicos manexados e comezará a emisión de boletíns de avisos fitosanitarios territorializados de forma interna. A terceira e última fase é que o sector poida dispor deste servizo de balde.

ÚLTIMAS

O programa para a XXI Feira Medieval darase a coñecer na inauguración do ‘mercado temático’ da Praza de Abastos de Monforte

O Alcalde de Monforte, José Tomé Roca, inaugurará este sábado día 5 de abril ás...

Agreden a un árbitro menor de idade tras o partido entre o Calansancio e o Arenteiro

A familia dun árbitro de 16 anos presentou unha denuncia ante a Policía Nacional...

O Concello de Chantada inviste 53.000€ na adecuación da contorna da igrexa de Santa María de Nogueira

O Concello de Chantada conta cunha subvención da Axencia de Turismo de Galicia de...

Monforte estrea pistas de tenis con plataforma automatizada de alugueiro

Rematan as obras de reparación das pistas de tenis municipais consistentes na mellora do...