No ano 2019 a “Agrupación de productores e envasadores de aceite de Quiroga” presentou unha solicitude para a tramitación dunha denominación de orixe protexida (DOP) co nome Aceite de Quiroga.
Despois de recibida esta solicitude, a Xunta de Galicia encargou unha serie de estudos para avalar a solicitude: un sobre a caracterización sensorial dos aceites galegos identificando parametros e detectando diferencias con outros aceites, e outro estudo histórico sobre o aceite de Galicia que presta atención especial á zona de Quiroga por ser a de máis tradición oliveira de Galicia.
Vistos estes estudos e a documentación presentada pola Agrupación, solicitouse un informe á Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica do Ministerio de Agricultura coa finalidade de que os seus técnicos avaliaran a documentación presentada. Neste departamento advertiron da necesidade de completar varias partes importantes.
Unha vez recibido este informe, a Axencia Galega de Calidade Alimentaria remitiuno á Agrupación sinalando os aspectos fundamentais que deberían ser reforzados. Neste punto, o Concello de Quiroga contactou co Profesor do Campus de Ourense da Universidade de Vigo, José García Queijeiro, para redactar o documento único e o prego de condicións, pola súa ampla experiencia na tramitación de DOP e IXP.
Esta documentación, para completar o expediente de xeito definitivo, entregouse na Axencia Galega de Calidade Alimentaria, o pasado martes 23 de marzo.