A mostra do Aceite de Oliva Virxe Extra (AOVE) do Concello de Quiroga enviada para a súa análise arroxou que o consumo diario de 20 gramos deste aceite aporta 19.1 mg. de polifenoles, 14 puntos por riba do mínimo establecido pola Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA).
O Regulamento Europeo 432/2012, no que se establece unha lista de declaracións autorizadas das propiedades saudables dos alimentos establece que a inxestión diaria de 20 mg de aceite de oliva debe proporcionar un mínimo de 5 mg de hidroxitirosol, tirosol e derivados.
Nesta mostra analizada o contido total de fenoles da declaración EFSA (hidroxitirosol, oleaceína, oleocantal, oleuropeína aglicona e ligustrósido aglicona) é de 949 mg/kg, o que sitúa ao aceite de Quiroga entre os primeiros de todo o mundo nesta substancia beneficiosa para a saúde.
Os responsables do Departamento de Química Analítica da Universidade Córdoba, organismo que realizou a análise da mostra e o seu informe, sinalaron que hai unha grande variedade de factores que inflúen na concentración de compostos fenólicos, entre os que destacan:
- A variedade ou xenotipo.
- Os factores agronómicos (como o rego e o índice de madurez do froito)
- O estado saudable dos froitos e a adopción de prácticas hixiénicas dende a recolección ata o envasado.
- Os factores tecnolóxicos (como o control da temperatura e o tempo de batidos ou a adición de auga)
- O postprocesado: filtración, inertización, condicións de almacenamento e tempo de vida.