A Festa do Caldo de Ósos é un símbolo territorial, identitario, unha mostra tanto da cultura como da natureza que define as raíces de Taboada. “Ademais dunha celebración gastronómica é o elemento unificador que xera nexos entre gastronomía, o territorio e a cultura. É tamén o compromiso coas tradicións locais, unha pegada da identidade de Taboada, que se reflicte a través do cultivo agrícola e da cría do porco, do produto que se emprega, da receita do caldo, e ata das formas de servilo ou consumilo”, destacan desde o concello, que conta coa colaboración da Xunta de Galicia e da Viceprensidencia da Deputación de Lugo.
A programación desta edición coloca o acento nunha compoñente máis cultural e patrimonial. Serán dous días de actividades, para todos os públicos, que buscan incentivar que a xente pase a fin de semana e ata todo o Entroido, en Taboada, que participe das actividades e ata poida aproveitar para descubrir o Concello e contorna.
Manuel Gago
Manolo Gago, importante xornalista e divulgador cultural, vencellado co sector gastronómico e amante do Caldo de Ósos, é o elixido como padriño e pregoeiro desta XXXII edición. Ponse así de manifesto a importancia de contar, visibilizar, difundir e valorizar o caldo de ósos e toda a tradición que leva vencellada. O programa desenvolverase conforme ao seguinte horario:
Sábado, 10 de febreiro
- 18:30h. Acto inaugural. Proxección documental O caldo de ósos nas súas mans. David Pinancho Audiovisuais e Noa López Producións (Cuartel Vello).
- 19.30h. Inauguración da Exposición fotográfica “Crónica da Pegada do Porco Celta en Galicia” (Casa da Cultura).
- 20.00h. Ruta osovinícola (Bares de Taboada).
Domingo, 11 de febreiro
- 10.30h. Apertura do recinto da festa (Praza de Riazón). Feira porcina e exhibición e mostra de animais vivos: porco celta. Mercado de produto local e de proximidade. Folión e cabezudos con Os Rechouchíos (Rúas da vila e Praza de Riazón).
- 11.00h. Sabes atar chourizos? Clase mestra sobre elaboración tradicional de embutidos, Eva María Trincado (Praza de Riazón).
- 12:00h. Cata maridaxe, O Caldo de Ósos con Denominación de Orixe Ribeira Sacra (Casa da Cultura).
- 12:30h. Concerto A Banda de Música de Chantada (Praza de Riazón).
- 13.35h. Pregón do Caldo de Ósos 2024 na voz de Manolo Gago. Acto amenizado cos brindos de Josinho da Teixeira e Lupe Gómez (Praza de Riazón).
- 14:00h. Degustación gratuíta de caldo de ósos ofrecida pola hostelaría local (Praza de Riazón).
- 15.00h. Xantar co menú da festa (Restaurantes de Taboada).
- 17.30h. Actuación de música tradicional Os Rechouchíos (Praza de Riazón).
- 18.30h. Obradoiro de máscaras e cabezudos. Constrúe a túa cachucha con Viravolta Títeres. Para público familiar (Praza de Riazón).
- 18:30h. Cata maridaxe, O porco celta con Denominación de Orixe Ribeira Sacra.
- Conversa sobre O porco celta en Galicia, un produto con historia. Iván M. Rodríguez de ASOPORCEL e María Isabel Costas Vázquez, de Tres Fuciños (Casa da Cultura).
- 19.30h. Exhibición de regueifa. Josinho da Teixeira e Lupe Blanco brindan o caldo de ósos (Praza de Riazón).
- 21.00h. Degustación gratuíta de produtos do porco (Praza de Riazón).
- 21:30h. Concertos fin de festa (Na Praza de Riazón). Tanto nos Ten e De Ninghures.