HomeEn profundidadeA 'Feira da Carne ó caldeiro' cumpre 20 anos e volve tras...

A ‘Feira da Carne ó caldeiro’ cumpre 20 anos e volve tras 3 de parón

Castro de Carballedo, na comarca de Chantada, recupera o vindeiro 23 de abril este evento gastronómico que atrae xente de toda Galicia co reclamo dun excelente produto local cociñado con leña de carballo e un ambiente moi familiar no que todo o traballo de organización recae na Asociación de Veciños O Bubaíño e en xente voluntaria.

Publicado o

- Advertisement -

A Asociación de Veciños O Bubaíño, de Castro, no Concello de Carballedo, conta con 122 socios/as e caracterízase por ter unha importante actividade durante o ano.

Este colectivo veciñal bota adiante moitas iniciativas con limitados recursos económicos e humanos, pero con moita enerxía, cubrindo un importante labor de divulgación cultural e socialización no concello. Segundo nos conta a presidenta da entidade, Asunción Gómez, ‘Hita’ para os amigos/as, “durante o ano facemos clases de música para os nenos/as, teatro, monicreques, proxeccións de cinema, rutas de sendeirismo, actividades culturais como charlas, xornadas sobre o románico, etc”.

De todas as actividades que realizan, hai unha que ten repercusión alén de Carballedo e que atrae xente de toda Galicia, trátase da “Feira da carne ó caldeiro e produtos locais”. Ese evento comezou a súa andaina alá polo 2000 cando os veciños e veciñas decidiron exaltar a carne ao caldeiro para escorrentar o medo ás ‘vacas tolas’ e demostrar a confianza que tiñan na súa xente e o seu produto. O evento de exaltación gastronómica chegou a dispensar unhas 3000 racións nos últimos anos de celebración antes da pandemia.

 ‘FEIRA DA CARNE Ó CALDEIRO’

Por mor da pandemia, a celebración desta xuntanza gastronómica tívose que suspender tres anos, sendo o 2019 o último que se fixo. Este ano volve o 23 de abril, celebrando a súa XX edición, e nótase que a xente ten moitas ganas. “Nótase tamén nas ganas de axudar. Este ano ofrecéusenos moita xente de fóra da asociación para colaborar o día da feira”, dinos Hita.

Ademais do seu carácter popular desta feira gastronómica arredor dun produto local con moita sona a nivel de Galicia, resulta importante salientar que dende os seus inicios conserva a esencia, caracterizándose polo traballo comunitario e veciñal. Non se contrata nin paga a ninguén de fóra, nin empresa nin particulares. Todo o traballo que supón organizar unha feira deste estilo, con moitos e moitas comensais que chegan ese día para degustar a carne ao caldeiro nas carpas ou para levar as súas racións ás casas, faino a veciñanza, socias e socios e voluntarias e voluntarios de fóra que se ofrecen para botar unha man.

Carne cocendo nun caldeiro. Foto: Asoc. Veciñal O Bubaíño.
Xente comendo nas carpas. Foto: Asoc. Veciñal O Bubaíño.

Outra filosofía que se mantén é a aposta polo produto local, unha carne de primeira calidade que se colle na carnicería de Castro, e o cociñado a lume lento con leña de carballo.

Este 23 de abril, en Castro, degustarase carne cocida e a carne richada a un prezo de 9 euros a ración –medio quilo–, pero tamén haberá empanadas, viño –das adegas Calexotes e Sabatelius– e sobremesas.

Ademais da degustación de carne, outro atractivo é atopar 15 postos de produtos locais e artesanía da contorna. Do propio concello de Carballedo haberá un posto de Porco Celta, unha artesá de madeira e 3 apicutores.

Durante a xornada non faltará a música, a cargo do Grupo de Gaitas Fiadeiras, e da charanga Unión Phenosa; e ás 17:00 h. actuación para público familiar de Cé Orquestra Pantasma.

O encargado de dar o pregón este ano, ás 13:00 h., será Rubén Lois, licenciado en Xeografía e Historia pola USC, doutorado en Xeografía e catedrático de Análise Xeográfica Rexional tamén pola mesma universidade. Segundo nos di Hita, “contactamos con el porque cremos que é momento de falar de directrices a seguir para buscar o equilibrio entre a produtividade local e un turismo respectuoso coa paisaxe e coa xente”.

O catedrático de xeografía da Universidade de Santiago de Compostela, Rubén Lois González | Fonte: USC

FINANCIAMENTO E PREVISIÓNS PARA ESTE ANO

No que respecta ao financiamento, Hita lembra que o primeiro ano só contaron coa axuda de Caixa Rural e quere agradecer que se manteña aí, apoiando, dende os comezos. Este ano, a feira conta con axuda económica de negocios locais, da Deputación de Lugo e do Concello de Carballedo.

A previsión de asistencia para este domingo 23 no Castro aínda non está pechada nin concretada. Hita dinos que a xente adoita apurar, espera ver o tempo e tarda en reservar. Dado que se repite esta dinámica ano tras ano, sempre arriscan un pouco; nesta ocasión contan con cocer 1500 quilos de carne. Os teléfonos para reservar son: 982 466351, 982 466166, 982 466271, 609847392 e 696989767

ÚLTIMAS

A Garda Civil investiga a un gandeiro de Chantada por suposto delito de malos tratos animais

Segundo informaron fontes da Comandancia, nunha inspección realizada por axentes da Garda Civil e...

20 persoas rematan formación no Obradoiro de Emprego de Monforte que pronto comezará unha nova edición

Os participantes no obradoiro levaron a cabo a rehabilitación e restauración das naves da...

A Vicepresidencia da Deputación ofrece 50.000€ anuais para o Matadoiro de Sarria

Na xuntanza, na que participaron o alcalde de Sarria, Claudio Garrido, a alcaldesa de...

Soños da compañía Arte Feito, este 21 de outubro no Multiusos de Monforte

Ás 20:15h terá lugar a posta en escena da obra para adultos Soños, da...