HomeOpiniónVida e (case) milagres do prado

Vida e (case) milagres do prado

Grandes días virán para o prado e, daquela, tamén para o gando e o gandeiro, para a fauna e a microfauna, para os ríos e os regatos, para o home e a terra.

Publicado o

POR
Lois Cortiñas, asesor gandeiro
- Advertisement -

A superficie do chan que recibía o nome de prado ata os inicios dos anos 60 do pasado século era escasa no total do país e tamén no particular de cada casa. Esto explícase polas altas esixencias de comida para a familia que tiñan as terras boas de cultivo, e tamén polas mesmas elevadas esixencias de produción ás que sometían os espazos prado nunha busca de estabilidade. A valoración daqueles pequenos prados facíase en base á capacidade de produción durante todo o ano e non polas sobras que puidera aportar en períodos concretos.

Ter un bo prado era un símbolo.

Tamén se entende que o único aporte científico antes daquela década viña dado polos deseños dos regos de rega ou drenaxe e polo material de sacho pois a súa composición fitolóxica, ademais de moi complexa, era case endóxena e constante ano tras ano. Así, os prados debían a súa existencia á auga, e á simbiose entre auga e prado garantía amplas producións de herba e augas limpas e saudables, gozando estes espazos de altas valoracións económicas e sociais. Ter un bo prado era un símbolo.

Estes equilibrios mudaron coa chegada da chamada “revolución verde”, coa achega de tecnoloxía agraria e coa sobrevaloración dos volumes e a nova doutrina de producir para o mercado – como se antes non fose así-. Daquela tentouse converter as terras tradicionalmente destinadas a cereal (para facer o pan das casas) e de monte (para leña, froitos, estrume…) a este ecosistema de produción de comida para gando. É decir, toda a terra ao servizo da comida das vacas. Nese proceso esqueceuse a propia estrutura do prado, que o facía adaptado a uns terreos e non a outros. Esquecéronse tamén partes importantes das súas necesidades e das súas características tentando expandir o seu espazo. Non se tiveron en conta as súas fortalezas – composicións, producións estacionais e funcións da contorna- en base a cultivos de gramíneas, homoxéneas (incluso se chamaban FS) e de nomes fórmula e anglicismos, que se valoraban pola capacidade de producir stocks de comida para o gando. Na coñecida como época doce, principalmente a primavera, as vacas pacían no monte para que o gandeiro puidera ensilar a herba que daba o prado.

Campo sementado con millo / Campo Galego

Tamén entrou en xogo a competencia que os prados levaron moi mal cos cultivos con máis tecnoloxía como o millo e que nos mesmos tempos producían máis enerxía (xa non comida), arrastrando o prado a algo residual e mesmo a un simple lugar onde depositar os xurros.

A todo o anterior hai que sumarlle a chegada masiva da saga das vacas de raza holstein -as famosas frisoas- nos anos 70. A aposta por esa caste de animais leiteiros reduciu aínda máis a consideración cara o prado: con xurros e excrementos todo daba forraxe para silo e o verde case chegou a considerarse na categoría de tóxico para o animal moderno de produción de leite.

Grandes días virán para o prado

O prado resistiu por diferentes motivos: por unhas cantas adaptacións aos espazos marxinais, pola súa extensión, polos deseños dos enxeñeiros foráneos, pola súa boa relación co balado – balado que hoxe é considerado o inimigo número un no rural pero que está moi valorado en Escocia, algo que debemos pensar- e pola súa mestizaxe que o fixo terco e inimigo dos pesticidas, vencendo na guerra contra a química. Tamén o favoreceu a crise de prezos “das cousas” para rescatalo das fauces da maior lacra que padece: o abandono, o desprezo a pastalo e segalo.

Terra agraria / campogalego.com

A esperanza chegou coas vacas novelas e as vacas secas e basea a súa recuperación na mellora de estruturas produtivas ineficientes e a modernización dos criterios de valor das cousas, arcaicos e homoxenizadores como piares do seu futuro.

Grandes días virán para o prado e, daquela, tamén para o gando e o gandeiro, para a fauna e a microfauna, para os ríos e os regatos, para o home e a terra.

ÚLTIMAS

A Garda Civil investiga a un gandeiro de Chantada por suposto delito de malos tratos animais

Segundo informaron fontes da Comandancia, nunha inspección realizada por axentes da Garda Civil e...

20 persoas rematan formación no Obradoiro de Emprego de Monforte que pronto comezará unha nova edición

Os participantes no obradoiro levaron a cabo a rehabilitación e restauración das naves da...

A Vicepresidencia da Deputación ofrece 50.000€ anuais para o Matadoiro de Sarria

Na xuntanza, na que participaron o alcalde de Sarria, Claudio Garrido, a alcaldesa de...

Soños da compañía Arte Feito, este 21 de outubro no Multiusos de Monforte

Ás 20:15h terá lugar a posta en escena da obra para adultos Soños, da...