HomesociedadeO Incio celebra o I Cocido Gourmet Porco Celta

O Incio celebra o I Cocido Gourmet Porco Celta

O Concello do Incio supera as expectativas ao contar con máis de 200 persoas na primeira edición do Cocido Gourmet Porco Celta que se celebrou este sábado na localidade e no que participaron, ademais dos alcaldes da zona, a xefa territorial do Medio Rural da Xunta de Galicia, Olga Iglesias.

Publicado o

POR
Redacción
- Advertisement -

A cita nace co obxectivo, tal como explica o alcalde, Héctor Corujo, de reivindicar este produto e de ser un atractivo turístico-gastronómico tanto na Comarca como a nivel galego.

O xantar celebrouse no Hotel Hermida Rural, en Eirexalba, e arrancou co pregón da escritora da localidade, Marica Campo, elixida para esta primeira cita por ser “un referente cultural desde o medio rural galego”.

Antes da comida houbo unha cata da DO Ribeira Sacra a cargo de Adegas Guímaro e da adega Terra Brava, a única bodega da localidade. Ademais do cocido a base de porco celta, o menú estivo composto por sobremesa e queimada.

Pregón

A escritora Marica Campo fixo no seu pregón unha comparativa entre a ‘Odisea’ de Ulises e o porco celta ao indicar que este “é o noso heroe, o noso Ulises, e hoxe celebramos o seu regreso, un regreso cheo de traballos e peripecias que fixeron e fan posible persoas que se atreven a navegar, temoeiros desas embarcacións de diversos tamaños que son as explotacións gandeiras. Homes e mulleres que non teñen medo a soñar porque saben ben que os soños, se non se perde o rumbo, son o vento que move os veleiros para sucar os mares”.

Campo sinalou que o labor de recuperación de especies autóctonas “é un exercicio nobre e merece a nosa gratitude e apoio”.

“Como Ulises, o porco celta tamén foi á guerra e estivo a piques de ser vencido nesa loita da economía contra a ecoloxía.  A loita pola  produtividade inherente ao crecemento rápido, a mudanza á gandaría  intensiva, a desaparición do pastoreo ligado a esta raza e desaparecido a causa do despoboamento do rural…, verdadeiras rochas que atrancaron o camiño. Así foi como razas foráneas foron substituíndo a única autóctona galega, a celta.

Dese xeito estivo a piques de desaparecer unha verdadeira xoia da gastronomía, un produto de grande valor nutritivo. Un agasallo para o padal”, precisou.

“Sen perder á vista á tradición, engadiu, manexar este binomio, tradición e modernidade,  como se nos ensina aquí hoxe, na celebración do cocido ‘gourmet’, é garantía de progreso e de futuro”

Tamén tivo palabras de agradecemento para Breogán Pereiro e Pedro Rodríguez, das adegas Terra Brava e Guímaro, encargados da cata, “polo amor que poñen no seu nobre oficio”.

Por último, quixo ter un recordo “para os homes e mulleres que, ao longo da historia, nos pasaron co tempo o porco celta e, moi nomeadamente para as mulleres, que o cociñaron.  Uns e outras que poucas veces chegaban a catar as delicias dos xamóns porque os tiñan que vender para subsistir. Loados e loadas sexan.

Non esquezamos, tampouco,  ao cociñeiro de Cinza e Lume e as demais persoas que están a traballar hoxe aquí para que todo saia ben e teñamos unha xornada inesquecible”.

“Saúde e paz e un longo percorrido para o cocido gourmet celta”, concluíu.

Unha cita con continuidade

O alcalde do Incio, Héctor Corujo, afirma que con esta cita se pretende revalorizar o porco celta, que conta no municipio coa maior explotación deste tipo de animais, ao tempo que se busca que sexa un acontecemento turístico e gastronómico que teña continuidade e cada ano gane adeptos.

O Concello do Incio agradeceu a colaboración nesta primeira edición do Cocido Gourmet Porco Celta das empresas locais que se sumaron á iniciativa, como Cárnicas Teijeiro, Mel Casa Benito ou a Panadería Romo, así como de Asoporcel, Adegas Guímaro e a Xunta de Galicia.

Cocido Incio / Concello do Incio

ÚLTIMAS

San Xoán de Río leva o mellor do seu rural ao C.C. Ponte Vella de Ourense

O Concello de San Xoán de Río visibilizará o seu territorio, iniciativas e potenciais este sábado 28...

Pantón presenta o seu Verán Cultural e abre as Piscinas Municipais

O Trail Heroica Sacra está organizado polo club Galaico Trail Run e a peña...

51.000€ para renovar a cuberta da Casa da Cultura de Bóveda

O alcalde de Bóveda, José Manuel Arias, e o conselleiro de Cultura, Lingua e...

Nova executiva do PSOE de Láncara

Este encontro contou coa participación de militantes do municipio, do alcalde de Láncara, Darío...