Iniciosociedade“Nunca nunha matanza estiveron”, mensaxe do colectivo Interior Galego Vivo á Xunta

“Nunca nunha matanza estiveron”, mensaxe do colectivo Interior Galego Vivo á Xunta

Esta é a conclusión que sacan tras coñecer o protocolo elaborado pola Dirección de Saúde Pública para evitar contaxios nas tradicionais matanzas. No comunicado crítico achegan tamén unhas recomendacións “aplicando o sentido común que lles falta aos da capital”, afirman con sorna.

Publicado o

POR
Redacción
- Advertisement -

A Dirección de Saúde Pública da Xunta da Galiza elaborou estes días un documento para previr a COVID-19 nas matanzas domiciliarias que está creando controversias. O colectivo Interior Galego Vivo sentencia que os creadores destas instrucións “nunca nunha matanza estiveron” entendendo que as recomendacións están pensadas para un espazo administrativo, tipo oficina, e son totalmente xenéricas sen nada concreto que se adapte á realidade dunha matanza tradicional no rural galego.

“Unha verdadeira tomadura de pelo de quen non sabe o que é agarrar un porco, estremar as tripas ou picar a carne para facer a zorza”, reflexionan con moita sorna.  E continúan “a calquera persoa do rural pégalle a risa se le as ‘recomendacións’ para ‘matanzas móbiles’. Os telegobernantos que temos, descoñecemos como pensan que se fai e desenvolve unha matanza ou telematanza na súa cabeza. Para sacar isto era mellor ficaren descansados”.

Apuntan que un 95% da xente que fai a matanza nas casas nin vai ler o documento, non vai perder o tempo e critican que este tipo de normativas “apróbanse dende oficinas de Santiago sen coñecer en absoluto o territorio”.

Feitas as críticas anteriores trasladan unhas recomendacións que din “ser froito de aplicar o sentido común que lles falta aos da capital”:

  • Facer os labores da matanza co mínimo indispensábel de persoas. Sempre co uso da máscara e mantendo, cando for posíbel, a distancia interpersoal (chamuscado, estrema…) e desenvolver sempre as mesmas persoas cada tarefa. Lembramos que as restricións para non conviventes é de 6 persoas. Se o concello está baixo feche perimetral  non debería facerse a matanza, a non ser que fagan a figadeira só os da casa.
  • Extremar a hixiene de mans con auga e xabón e, se é posíbel, dispor de solucións hidroalcólicas.
  • Os locais deben estar sempre ben ventilados e desenvolver todas as tarefas que se poda ao ar libre.
  • Non usar rollas ou partillar apeiros e obxectos. Picar a carne, preferibelmente en mesas separadas con non máis de dúas persoas por mesa, e nun local ben ventilado. Dispor de papel para o secado de maos e desbotalo nun balde do lixo con pedal e bolsa do lixo (en ausencia deste unha tina ou capacho cunha bolsa de lixo que se cerrará hermeticamente ao rematar).
  • Evitar a exposición e a participación das persoas maiores ou grupos de risco. Lembramos que debemos protexelos como máxima prioridade.
  • Nas comidas, evitar aceiteiras e outros utensilios de uso común. As fontes sempre con garfo ou culler propios. Respectar as restricións de non conviventes. Manter a estancia sempre ventilada e espazar os comensais o máximo posíbel (recomendábel 2 metros). Respectar as restricións de non convivintes.
  • Nos aseos dispor sempre de xabón e papel para o secado das mans (evitar toallas). Ter un caldeiro con saco do lixo para o que se desbote. Aplicar, así mesmo, se é posíbel, ventilación ao aseo.
  • Se unha persoa presentara sintomatoloxía compatíbel coa COVID-19 chamar ao 900 400 116 e, se non collen, ao centro de saúde. A persoa deberá ser illada de persoas e animais nun espazo que conte con ventilación adecuada.
  • Lembrar tamén que é necesario sempre facer analítica pola triquinose, así como as recomendacións xerais a respecto desta actividade.

ÚLTIMAS

A escritora quiroguesa Celia Díaz estará na ‘Diada de San Jordi’

Celia Díaz chega a Barcelona para vivir a experiencia de dar a coñecer as...

Completa fin de semana do Quixós en Portugal

O sábado 20 de abril competían en augas portuguesas, na II Copa Promoción Slalom,...

“A nai que me pariu!” campaña do CCU de Sarria polo Día da Nai

¡A nai que me pariu! é o nome da campaña do Centro Comercial Urbano de...

24 anos da Mostra do Aceite de Quiroga

Esta feira gastronómica, a única da provincia nesta categoría contou esta fin de semana...